Een goede slaaptrainer kan handig van pas komen als je jouw kindje bepaalde slaapgewoontes wilt aanleren. Een slaaptrainer traint je kindje namelijk om op de juiste tijd op te staan en naar bed te gaan. Maar wat is nou de beste slaaptrainer? Ik zocht het uit en maakte een top 6 beste slaaptrainers!
Samenvatting beste slaaptrainer van 2024
Heb je geen tijd of zin om de hele blog door te lezen? Bekijk dan hieronder een samenvatting van mijn Beste slaaptrainer top 5! Bij het samenstellen van deze lijst, heb ik gelet op de volgende punten: uiterlijk, extra functies, prijs-kwaliteit verhouding en ervaringen van andere ouders.
- Numsy slaapwekker
- Daily Logix slaaptrainer
- Zazu sam slaaptrainer kind
- Yobby slaapttrainer
- Luvion pinguïn slaaptrainer
1. Numsy slaapwekker kind
Ook deze Numsy White Noise slaaptrainer is het proberen waard als je op zoek bent naar de beste slaaptrainer voor jouw kindje! Het gaat hierbij om een slaaptrainer die voornamelijk op basis van geluiden werkt. Maar liefst veertig verschillende (natuurlijke) geluiden zijn toegevoegd met ook nog eens tweeëndertig verschillende volumes.
Hierbij is onder andere gebruik gemaakt van geluiden die wetenschappelijk bewezen rustgevend op je kindje kunnen werken. Zo kun je een hartslag afspelen, een soort ruis en zelfs een geluid dat de baarmoeder nabootst. Met name de ruis vonden wij erg zelf goed helpen.
Daarnaast is de Numsy slaaptrainer lekker compact, heel makkelijk in gebruik en beschikt het ook nog over extra functies, zoals: een ophangkoord, mogelijkheid tot draadloos gebruiken, verschillende kleuren licht en een timer. Wat ons betreft echt een aanrader! Voor zowel ouders als kinderen. Zo hebben wij er zelf inmiddels ook eentje op onze slaapkamer staan
Eigenschappen
✔ 40 verschillende natuur geluiden
✔ Ook geschikt voor volwassenen
✔ Draadloos te gebruiken
✔ Handig ophangkoord
✔ Goede prijs-kwaliteit verhouding
✔ Voor kinderen vanaf 2 jaar
✔ Afmetingen: 12 x 12 x 4 cm
2. Daily Logix Slaaptrainer
De eerste slaaptrainer uit onze 'Beste slaaptrainer' top 5 is de Daily Logix Slaaptrainer. Een schattige slaaptrainer in de vorm van een schaapje. Die niet alleen als slaaptrainer dient, maar ook als nachtlampje. De slaaptrainer leert je kindje opstaan (geel licht) en ook wanneer het tijd is om te gaan slapen (blauw licht). Heel simpel!
Daarnaast beschikt de slaaptrainer over een wekker, kinderslot en is er de mogelijkheid om de slaaptrainer op te laden waardoor batterijen niet nodig zijn. Verder kun je deze slaaptrainer instellen instellen op verschillende helderheden, waardoor je kindje 's nachts geen last heeft van het licht. Kortom, een goede optie als je op zoek bent naar de beste slaaptrainer van 2024!
Eigenschappen
✔ Speels design
✔ Display met vrolijke kleurtjes
✔ 7 verschillende helderheden
✔ 3 verschillende displays in te stellen
✔ Batterijen en oplaadbaar
✔ Inclusief nachtlampje
✔ 30 dagen proefperiode
✔ Kinderen vanaf 2 jaar
✔ Afmetingen: 13 x 14 x 4 cm
3. Zazu sam slaaptrainer
Een slaaptrainer die wat mij betreft ook zeker door kans als beste slaaptrainer is de Zazu Sam slaaptrainer. De slaaptrainer geeft op een hele simpele manier weer wanneer het tijd is om op te staan en tijd is om naar bed te gaan.
Hiervoor maakt de slaaptrainer gebruik van een aantal kleuren, maar ook bewegende oogjes die open en dicht kunnen. Als het schaap (Sam) zijn oogjes open heeft en de kleur rood is betekent dit dat het tijd is om naar bed te gaan. Heeft Sam zijn ogen ogen en is het licht groen? Dan betekent dit dat het tijd is om op te staan. Je kindje weet zo precies wat er verwacht wordt.
Bovendien zien veel kinderen Sam als een soort vriendje die zij na willen doen. Als Sam slaapt, wil ik ook slapen. Verder is de slaaptrainer makkelijk in te stellen, beschikt het over een nachtlampje en kun je het ook weer opladen.
Daarnaast las ik in de reviews van verschillende ouders dat de slaaptrainer lang mee gaat. Ik kan dit zelf niet beoordelen, omdat wij het maar één maand uitgeprobeerd hebben, maar het is een positief teken. Kortom, ook weer een goede optie als je op zoek bent naar de beste slaaptrainer voor jouw kindje!
Eigenschappen
✔ Kleurendisplay (3 kleuren)
✔ Inclusief nachtlampje
✔ Inclusief alarm
✔ Batterijen en oplaadbaar
✔ Ogen van het schaapje gaan open en dicht
✔ Voor kinderen vanaf 2 jaar
✔ Afmetingen: 20 x 12 x 14 cm
4. Yobby Slaaptrainer
Ook de Yobby Slaaptrainer is een goede keuze als op zoek bent naar een goede slaaptrainer om een bepaald slaapritme in te bouwen. En een tijdsbesef bij je kindje te creëren. De slaaptrainer leert kinderen op een effectieve en speelse manier over slaaptijden en opstaan.
De slaaptrainer heeft een ingebouwde lichtring die je op verschillende kleuren kan instellen. De lichtring verandert van blauw naar paars om aan te geven wanneer het tijd is om te gaan slapen. Het gele licht duidt aan dat het bijna tijd is om op te staan en het groene licht geeft aan dat je uit bed mag komen.
Maar wat ik vooral erg leuk vond waren de verschillende gezichtsuitdrukkingen, waardoor je kindje op basis van deze uitdrukking kan zien of het tijd is om op te staan of nog niet. Ook beschikt de Yobby slaaptrainer over verschillende slaapgeluiden, helderheidsniveaus, alarmklok geluiden en ook een nachtlamp functie. Ook weer een aanrader dus!
Eigenschappen
✔ Heel duidelijk af te lezen
✔ Inclusief nachtlampje
✔ Inclusief alarm klok
✔ Verschillende slaapgeluiden
✔ Een oplaadbare batterij
✔ Goede prijs kwaliteit
✔ Draadloze slaaptrainer
5. Luvion pinguïn slaaptrainer
De laatste slaaptrainer uit deze beste slaaptrainer top 5 is de Luvion Pinguïn slaaptrainer. Hoewel geen één slaaptrainer natuurlijk wonderen kan verrichten, helpt het wel echt in het aanleren van een bepaalde slaaproutine.
Het lampje in de slaaptrainer verandert een half uur vóór de vooraf ingestelde tijd naar een gele kleur, waardoor je kindje makkelijk kan aflezen dat het tijd is om wakker te worden. De tussenliggende tijd kan handig zijn om oudere kinderen te laten weten dat spelen op de kamer mag. Wanneer het tijd is om echt op te staan, kleurt het lampje groen.
Hierbij maakt de slaaptrainer niet gebruik van geluiden, dus puur lichtjes. Het is dus ook een soort nachtlampje. Daarnaast is de slaaptrainer makkelijk te bedienen, veilig te gebruiken én kan het lampje tegen een stootje. Kortom, ook de Luvion Pinguïn slaaptrainer is een leuke slaaptrainer die om je kindje een bepaalde routine aan te leren.
Eigenschappen
✔ Duidelijk display
✔ Inclusief nachtlampje
✔ Kindvriendelijk ontwerp
✔ Beer en pinguïn variant
✔ Werkt met een oplaadbare batterij
✔ Geschikt voor kinderen vanaf
✔ Afmetingen: 10 x 14 x 8 cm
Wat is een slaaptrainer?
Een slaaptrainer is een handig apparaat dat ouders bijstaat in het instellen van slaapgewoonten voor jonge kinderen. Het idee achter het gebruik van een slaaptrainer is dat kinderen begrijpen wanneer ze moeten gaan slapen, maar ook wanneer het tijd is om op te staan.
Eigenlijk een soort wekker dus, maar dan wat uitgebreider waardoor kinderen er ook echt iets van kunnen leren. Zo beschikken slaaptrainers meestal over over een indicatie lampje of symbool, waarmee kinderen hun slaap- en opstaan tijden kunnen herkennen.
Zo kan de slaaptrainer 's avonds een specifieke kleur aangeven die je kindje herkent als bedtijd. En 's ochtends juist weer een kleur waardoor je kindje weet dat het tijd is om op te staan. Maar er zijn ook slaaptrainers die meer dan alleen kleuren uitstralen. Bepaalde slaaptrainers geven bijvoorbeeld ook geluidjes of spelen muziek af.
Hoe werkt een slaaptrainer?
Een slaaptrainer werkt eigenlijk vrij simpel. Het is een soort wekker en slaaptrainer in één. Door gebruik te maken van lampjes, klokje en/of geluiden leren kinderen wanneer ze uit bed mogen komen en wanneer het tijd is om te gaan slapen. Wel is het zo dat iedere slaaptrainer unieke eigenschappen heeft. Een slaaptrainer werkt daarom ook niet altijd hetzelfde. Hieronder heb ik een aantal kenmerken gezet:
1. Zichtbare aanwijzingen
Veel slaaptrainers bevatten zichtbare aanwijzingen, zoals lampjes, een display met verschillende pictogrammen en/of kleuren. Deze visuele indicatoren veranderen bij dag en nacht, waardoor kinderen ook precies weet of het tijd is om naar bed te gaan en de ogen dicht te doen. Of juist tijd is om de ogen open te doen en op te staan.
2. Geluiden
Naast zichtbare aanwijzingen om naar bed te gaan of juist op te staan, hebben veel slaaptrainers ook hoorbare aanwijzingen. In de vorm van geluiden of muziek. Het kan bijvoorbeeld gaan om een rustgevend muziekje, waardoor je kindje weet dat het tijd is om te gaan slapen. En bijvoorbeeld een vrolijk muziekje als het tijd is om uit bed te komen.
3. Tijdsinstellingen
Een slaaptrainer werkt meestal op basis van een alarm. Je stelt dus van te voren een bedtijd en opstaan-tijd in. Net als een wekker. Op basis van deze instellingen geeft de slaaptrainer op het juiste moment signalen af. De slaaptrainer leert zo wanneer het bedtijd en opstaan-tijd is. Wat het een handig hulpmiddel maakt voor jonge kinderen die nog niet kunnen leren klokkijken. In plaats van een wekker of klok kun je dan een slaaptrainer gebruiken.
4. Routinematige consistentie
Bovenstaande punten zorgen er dus voor dat je kindje weet wanneer hij of zij mag opstaan en wanneer het tijd is om te gaan slapen. Dit heeft samen als doel om een bepaalde routine te ontwikkelen. Door consequent dezelfde signalen af te geven, kan de slaaptrainer uitkomst bieden in het opzetten van een gezonde slaaproutine.
Dit zorgt niet alleen voor een goede routine, maar kan ook bijdragen aan een het verminderen van onrustige nachten. Of wat langer slapen als je kindje een vroege vogel is.
Verschillende soorten slaaptrainers
Er zijn enorm veel verschillende slaaptrainers te koop. Ze verschillen niet alleen in uiterlijk, maar ook in werking en eventuele extra functies. De keuze voor een specifiek type slaaptrainer hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren,, maar ook van de leeftijd van jouw kindje en de gewenste functies voor het instellen van een slaaproutine. Hieronder heb ik een aantal verschillende slaaptrainers gezet:
Lampvormige slaaptrainers
Een populaire slaaptrainer is de lampvormige slaaptrainer. Zoals de naam van het product al zegt, gaat het dus om een soort nachtlampje dat naast het bed staat. Deze slaaptrainers veranderen bij bedtijd en opstaan-tijd van kleur. Sommige lampvormige slaaptrainers beschikken ook nog over geluidjes.
Klokachtige slaaptrainers
Anders dan de lampvormige slaaptrainer, is een klokachtige slaaptrainer meer een soort gewone wekker. Alleen dan dus met extra functies, waardoor het ook geschikt is voor jonge kinderen die geen klok kunnen kijken. Ze hebben meestal een digitaal scherm met tijdinstellingen en visuele signalen. Denk aan kleurtjes of pictogrammen.
Slaaptrainers met knuffel of figuurtjes
Een wat modernere en wat mij betreft heel leuk type slaaptrainer zijn de slaaptrainers in de vorm van een knuffel of figuurtje. Ze kunnen vaak geluiden afspelen en/of laten kleurtjes zien, waardoor kinderen op een speelse wijze precies weten wanneer het tijd is om te gaan slapen en wanneer het tijd is om op te staan.
App-gebaseerde slaaptrainers
Tegenwoordig zijn er ook slaaptrainers te koop die werken via een app. De slaaptrainer is dan gekoppeld met jouw/jullie smartphone, waardoor jij vanaf je mobiel bepaalde slaapschema's kunt instellen. Met bijhorende kleuren, symbolen en/of geluiden.
Voordelen slaaptrainer
Een slaaptrainer heeft meerdere voordelen. Voor zowel jonge kinderen als oudere kinderen. Hieronder heb ik alle voordelen op een rijtje gezet. Het is wel belangrijk om te onthouden dat dit de voordelen zijn die ik er zelf in zie. Dit kan voor iedere ouder natuurlijk anders zijn.
1. Routinevorming
De hoofdzakelijke reden dat slaaptrainers gebruikt worden, is om een bepaalde consistente slaaproutine te ontwikkelen. Je leert een kind begrijpen wanneer het tijd is om wakker te waren en juist tijd is om naar bed te gaan. Maar dan op een wat leukere en speelsere manier. Dit draagt niet alleen bij aan een fijner 'naar bed gaan' ritueel. Maar ook aan minder stress en vermoeidheid bij jullie als ouders.
2. Zelfstandigheid
Een slaaptrainer leert kinderen begrijpen wanneer het tijd is om op te staan en naar bed te gaan zonder dat ze daadwerkelijk klok moeten kijken. Dit kan bijdragen aan het verminderen van vroeg wakker worden. Of onnodige verstoringen tijdens de nacht omdat je kindje (onterecht) denkt dat het al tijd is om op te staan. Het maakt je kindje wat zelfstandiger!
3. Leerzaam
Sommige slaaptrainers gebruiken kleuren, geluiden of symbolen om kinderen te leren over de verschillende fases van slaap en dag-nacht ritmes. Dit kan een educatief aspect toevoegen aan het proces van het leren van (nieuwe) slaapgewoonten.
4. Minder strijd rond bedtijd
Dit is vooral een voordeel voor de ouders zelf; minder strijd om naar bed te gaan. Het klinkt misschien een beetje gek, maar veel kinderen nemen het bedtijd signaal niet af van hun ouders, maar wel van hun slaaptrainer. Puur omdat ze trots zijn dat zij het visuele signaal (of signalen) hebben herkend. af Hierdoor kan het avondritueel minder stressvol en bovendien ook leuker worden.
Kortom, slaaptrainers zijn vooral een handig hulpmiddel voor ouders om kinderen te helpen bij het ontwikkelen van gezonde slaapgewoonten, het bevorderen van zelfstandigheid en het creëren van een regelmatige en rustgevende slaapomgeving.
Eisen beste slaaptrainer kinderen
Wanneer je op zoek bent naar een goede slaaptrainer of de beste slaaptrainer, zijn er verschillende punten waar je rekening mee kunt houden. Hieronder heb ik een aantal punten gezet waar ik zelf op gelet heb tijdens het maken van deze 'Beste slaaptrainer' top 5.
- Display: een goede slaaptrainer heeft in ieder geval een display met daarop een duidelijke lampje, een afbeelding en/of een figuurtje waarvan je kindje goed begrijpt wanneer het tijd is om te gaan slapen en wanneer het tijd is om op te staan.
- Gebruiksgemak: de beste slaaptrainer moet natuurlijk ook gemakkelijk in gebruik zijn. Het moet voor zowel de ouders als kinderen makkelijk te bedienen zijn.
- Aantrekkelijk ontwerp: persoonlijk zou ik ook voor een slaaptrainer gaan met een leuk en speels ontwerp. Bijvoorbeeld een leuk figuur of een slaaptrainer met leuke geluiden.
- Extra functies: de beste slaaptrainer bevat wat mij betreft ook één of meerdere extra functies. Zoals een nachtlampje of een timer voor dutjes overdag.
- Prijs-kwaliteitverhouding: ik vind het ook belangrijk dat de prijs van de slaaptrainer redelijk is in verhouding tot de kwaliteit. Een goede slaaptrainer moet betaalbaar zijn zonder in te leveren op functionaliteit. Een slaaptrainer duurder dan 50 euro is wat mij betreft niet nodig.
- Veiligheid: De veiligheid van de slaaptrainer is van essentieel belang. Hij moet veilig zijn voor kinderen om te gebruiken en geen schadelijke materialen bevatten.
Wanneer gebruik je een slaaptrainer?
Het juiste gebruik van een slaaptrainer vereist dat je kind begrijpt wat er van hem of haar verwacht wordt. Hierbij gaat het om het kunnen leggen van verbanden, zoals het begrijpen dat open ogen betekenen dat het tijd is om wakker te zijn. Terwijl gesloten ogen aangeven dat het tijd is om te slapen.
Voor veel kinderen begint dit begrip zich te ontwikkelen rond de leeftijd van ongeveer 1,5 jaar oud. De optimale startleeftijd voor het introduceren van een slaaptrainer varieert doorgaans tussen één en drie jaar oud.
Mocht je twijfelen of jouw kindje er al klaar voor is, is het raadzaam om te testen of hij of zij deze concepten oppikt. Dit kan zonder twijfel nuttig zijn in het beoordelen van zijn of haar gereedheid voor het gebruik van een slaaptrainer.
Hoe begin je met het gebruik van een slaaptrainer kind?
Wanneer je begint met het gebruik van een slaaptrainer voor je kindje, is het belangrijk om te wachten tot je kindje enig begrip begint te tonen van dag en nacht. Meestal is dit tussen 1,5 en 2 jaar oud. Plaats de slaaptrainer op een goed zichtbare plek in de slaapruimte van de baby, zodat zowel de baby als jijzelf het gemakkelijk kunnen zien.
Laat de baby eerst wennen aan de aanwezigheid van de slaaptrainer voordat je de specifieke signalen toepast. Moedig de baby aan om ermee te spelen en de slaaptrainer aan te raken. Om zo vertrouwd te raken met de slaaptrainer. Begin hierna geleidelijk aan met het tonen van de visuele signalen van de slaaptrainer op de momenten die je wilt markeren als slaap- en ontwaaktijden.
Bijvoorbeeld, laat het lampje branden wanneer het tijd is om te gaan slapen en schakel het uit als het tijd is om wakker te worden. Zorg ervoor dat je deze signalen consequent herhaalt, zodat de baby langzaam de associatie begint te leggen tussen de signalen van de slaaptrainer en de tijden voor slapen en wakker worden.
Gun je baby de tijd om te wennen aan de slaaptrainer en om de verbinding te maken tussen de signalen en de slaapgewoonten. Het kan even duren voordat de baby dit volledig begrijpt. Wees geduldig en begripvol gedurende dit proces, omdat niet alle baby's op dezelfde manier reageren op de slaaptrainer.
Relevante bronnen
- An Educational Intervention for Improving Infant Sleep Duration—Why Won’t You Sleep, Baby (2019)
- Behavioural sleep treatments and night time crying in infants: Challenging the status quo (2011)
- Five-Year Follow-up of Harms and Benefits of Behavioral Infant Sleep Intervention: Randomized Trial (2012)
Andere interessante blogs
Naast deze lijst met beste slaaptrainers, hebben we nog meer lijsten online staan met daarin onze favoriete baby producten. Hieronder vind je een aantal voorbeelden! Of bekijk op onze 'Beste babyspullen' pagina voor een compleet overzicht van alle lijsten.